psiholog Simona Sima
Bine ai venit!

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

psiholog Simona Sima
Bine ai venit!
psiholog Simona Sima
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Microindicatorii comportamentali

In jos

Microindicatorii comportamentali Empty Microindicatorii comportamentali

Mesaj Scris de Simona Mar Apr 03, 2012 8:53 pm

Există două situaţii în care indicatorii comportamentali devin mai puţin observabili. Atunci când persoana face o încercare deliberată de a păstra secretul şi atunci când autorul dezvăluie fără voia sa adevăratele sale intenţii. Prin însăşi natura lor, semnalele secrete sunt adresate numai anumitor indivizi — pentru a rămâne secret este esenţial ca numai anumite persoane să înţeleagă mesajul iar pentru restul lumii acesta să rămână ascuns. De multe ori se ajunge la acest lucru cu ajutorul unui semnal miniatural care este ataşat unei acţiuni obişnuite ce nu atrage atenţia. Când se află în prezenţa altor persoane îndrăgostiţii comunică uneori printr-un cod propriu, folosind cuvinte speciale sau semnale miniaturale — în acest fel pot schimba mesaje de iubire fără ca ceilalţi să îşi dea seama. În mod similar, membrii societăţilor secrete se recunosc de multe ori între ei prin felul în care dau mâna — de exemplu, zgâriind palma partenerului sau poziţionând degetele astfel încât celălalt să primească mesajul fără ca altcineva să vadă ce se petrece. Detectarea este evitată prin reducerea deliberată a semnalului la minimum. Şi ca o măsură de protecţie suplimentară, acesta este ascuns într-o activitate foarte puţin susceptibilă să trezească bănuieli.
Semnalele miniaturale sunt des întâlnite şi în situaţiile în care autorul încearcă să ascundă ceea ce gândeşte. De exemplu, când oamenii mint sau sunt anxioşi, semnalele care îi trădează şi le arată adevăratele sentimente sunt deseori extrem de mici şi au o durată foarte scurtă. Spre deosebire de semnalele pe care le schimbă între ei îndrăgostiţii sau membrii societăţilor secrete, aceste microsemnale sunt produse complet neintenţionat. Psihologii au identificat un grup special de microsemnale numit „expresii micromomentane" care implică numai zona feţei. Acestea sunt foarte scurte şi apar de obicei doar pentru o optime de secundă. Când oamenii descriu o experienţă dureroasă afişând o atitudine curajoasă, nu de puţine ori îşi trădează disconfortul schimbându-şi puţin expresia facială. O dată zâmbesc dând impresia că experienţa nu i-a afectat deloc; în momentul următor faţa lor se transformă în cea mai scurtă grimasă. Apoi, înainte ca cineva să observe ceva, zâmbetul revine pe chip şi orice semn de disconfort s-a şters.
Caracteristica distinctivă a microsemnalelor faciale este viteza desfăşurării lor. Când ne ascundem gândurile sau când în mintea noastră apare o imagine foarte puternică, uneori aceasta se vede pe faţa sau în mişcările noastre. Dar imediat ce gândul rebel a reuşit să se strecoare pe faţa noastră, procesele care ne controlează comportamentul intră în acţiune, îl înlătură şi restabilesc expresia dorită, între timp totuşi, dovada este în văzul tuturor — trebuie numai să observăm microsemnalul şi să fim capabili să îl interpretăm corect.
În principiu, microsemnalele pot apărea în orice zonă din corp dar datorită naturii delicate a muşchilor faciali, acestea au cea mai mare probabilitate de apariţie pe faţă. Când apare un microsemnal pe faţă, indică existenţa unei stări conflictuale — de obicei între o stare emoţională pozitivă pe care vrem să o vadă ceilalţi şi o stare emoţională negativă pe care încercăm să o ascundem. Când starea emoţională negativă câştigă momentan bătălia, pierdem controlul asupra muşchilor faciali şi apare microsemnalul. În cea mai mare parte a timpului ignorăm complet existenţa acestui conflict în noi şi faptul că ne arătăm gândurile intime lumii exterioare. Dar chiar şi atunci când suntem conştienţi de emoţiile noastre contrarii tot nu realizăm că microsemnalele faciale ne dau de gol.
De obicei, microsemnalele indică emoţiile pe care am dori să le ascundem — ca de exemplu frica, surpriza, tristeţea şi dezgustul. Există şi momente când oamenii încearcă să menţină o expresie serioasă şi se strecoară un microsemnal sub forma unui zâmbet. Uneori microsemnalele apar numai pe jumătate de faţă, alteori sunt vizibile pe toată faţa. Pentru că apar şi dispar atât de rapid, majoritatea microsemnalelor trec neobservate. Când oamenii sunt avertizaţi să caute microsemnale, probabilitatea recunoaşterii lor creşte deşi unele persoane au performanţe mult mai bune decât altele. Cei care se pricep să detecteze microsemnalele sunt de obicei mai interesaţi de semenii lor şi se pricep mai bine să identifice minciuna. Totuşi oricine se poate antrena să fie mai sensibil la microsemnale.
Simona
Simona
Admin

Mesaje : 565
Puncte : 5840
Data de inscriere : 21/02/2012

https://simona-sima.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum