CUM SĂ FITI DE ACORD CU TOATĂ LUMEA (INCLUSIV CU CEI CARE VĂ CRITICĂ)
Pagina 1 din 1
CUM SĂ FITI DE ACORD CU TOATĂ LUMEA (INCLUSIV CU CEI CARE VĂ CRITICĂ)
A fi de acord cu ceilalţi este unul dintre cele mai importante obiceiuri pe care le puteţi cultiva. Oamenilor le plac persoanele care sunt de acord cu ei şi le displac cei care nu sunt. Ca să fiţi de acord cu cineva care vă critică fie confirmaţi, dacă e adevărat, fie acceptaţi dreptul la opinie al celuilalt.
1. Cum să acceptaţi adevărul
Cel mai eficient răspuns pe care i-l puteţi da celui care vă critică este să acceptaţi adevărul spuselor lui şi apoi să vă reformulaţi atitudinea.
De exemplu:
Mama: „Dacă diseară te duci să dansezi, mâine dimineaţă n-o să te poţi trezi ca să pleci la serviciu."
Fiica: „Probabil că ai dreptate. Dar îmi place să dansez şi abia aştept să mă duc."
Fiica a acceptat adevărul observaţiei critice a mamei, dar în acelaşi timp şi-a susţinut punctul de vedere.
Eva: „Adam, nu cred că ar trebui să renunţi la slujbă. Eşti un om cheie în companie, şi dacă economia va merge prost, vei avea totuşi o slujbă. Iţi deschizi singur o afacere n-ai nici o garanţie de stabilitate."
Adam: „Categoric ai dreptate, Eva. Nu am nicio garanţie, dar ştiu că o să mă descurc, şi abia aştept să am ocazia s-o dovedesc."
Adam a acceptat adevărul spuselor Evei. N-a contrazis-o, n-a umilit-o, nu s-a umilit nici el, şi totuşi şi-a susţinut atitudinea fără a fi agresiv.
2. Cum să accepţi dreptul la opinie al celui care te critică
De cele mai multe ori nu sunteţi de acord cu părerea celui care vă critică, dar puteţi accepta dreptul lui de avea o opinie, oricât de stupidă vi s-ar părea aceasta.
De exemplu:
David: „Monica, o să rămâi lefteră dacă în continuare o să cheltuieşti toţi banii pe haine!"
Monica: „înţeleg, David, care e părerea ta în privinţa asta, dar îmi place să am multe toalete diferite."
Eva: „Cum de-ai putut să-ţi cumperi o Mazda, Adam? Doar ştii că Toyota e mult mai bună!"
Adam: „înţeleg părerea ta, Eva, şi îţi dau dreptate. Toyota e o maşină nemaipomenită, dar mie-mi place să conduc o Mazda!"
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum